24/7

24 uur per dag 06 444 70 352

Begraven of cremeren

Begraven of cremeren

Geschreven door: Linda de Regt - Hederik

Begraven of cremeren


De keuze voor het begraven of cremeren ligt heel vaak op emotioneel of religieus terrein. Ook kan hier de familiaire traditie aan ten grondslag liggen. Het blijft natuurlijk altijd een persoonlijke keuze en als u van te voren uw keuze aan uw omgeving kenbaar maakt scheelt dit een hoop giswerk bij een overlijden. Over het algemeen kiest in Nederland de ene helft van de mensen voor begraven terwijl de andere helft voor cremeren kiest. Maar wat zijn nu precies de verschillen en welke afwegingen moet u maken om tot een goede keuze te komen?

Begraven

Voor het begraven van uw dierbare zijn er meerdere mogelijkheden. Zo kunt u kiezen voor een algemeen graf of een eigen graf. Het verschil tussen beide is dat bij het algemene graf de beheerder van de begraafplaats bepaalt wie in het graf begraven wordt, terwijl bij een eigen graf de rechthebbende bepaalt wie in het graf begraven mag worden.

Algemeen graf

In algemene graven worden meerdere mensen begraven die geen familieband of andere relatie met elkaar hebben. In een algemeen graf worden maximaal drie mensen begraven. Zowel op gemeentelijke als bijzondere begraafplaatsen kan men in een algemeen graf begraven worden. Algemene graven worden voor de minimale wettelijke termijn van 10 jaar uitgegeven, dit noemen we de grafrust. Er is in principe geen mogelijkheid tot verlenging van de huur, dus worden deze graven geruimd na het aflopen van de termijn. Indien gewenst kunnen na de ruiming de stoffelijke resten worden herbegraven in een eigen graf, of kunt er voor kiezen om de stoffelijke resten te laten cremeren.

Eigen graf of particulier graf

Een eigen graf of familiegraf wordt ook wel particulier graf genoemd. Wettelijk gezien wordt er echter gesproken over het ‘uitsluitend recht op een graf’ en niet over een ‘eigen graf’, omdat ook een eigen graf gehuurd moet worden. Het uitsluitend recht op een graf kan worden aangevraagd bij bijzondere begraafplaatsen en bij een gemeentelijke begraafplaats.

De gemeente of de begraafplaats blijft dus de eigenaar van het graf, maar de rechthebbende heeft het recht om te beslissen wie in het graf begraven mag worden. Deze beslissing kan bij leven worden vastgelegd, maar kan ook worden overgelaten aan de nabestaanden. De nabestaande die het recht op het graf erft is daarmee de nieuwe rechthebbende. Een eigen graf of particulier graf kan worden uitgegeven voor 15 of 20 jaar. Het uitsluitend recht op het graf kan hierna steeds met 10 jaar worden verlengd.

Monumenten en onderhoud

Veel mensen willen graag een monument of grafsteen laten plaatsen op hun graf. Het is goed om te weten dat er bij algemene graven strengere richtlijnen voor de plaatsing van grafstenen of grafmonumenten bestaan, omdat deze graven gedeeld worden met meerdere personen. De Regt Uitvaartverzorging kan u uiteraard adviseren over de verschillende mogelijkheden.

De onderhoudskosten die voor een graf betaald moeten worden, worden gebruikt voor het onderhoud van de gehele begraafplaats. Nabestaanden dragen hierbij dus zelf zorg voor het onderhoud van het graf, zowel in het geval van een algemeen graf als een eigen graf. Als u kiest voor begraven houdt dat in dat u op een begraafplaats naar uw laatste rustplek wordt gebracht. Een graf koopt u voor minimaal 10 jaar en kan voor nabestaanden een rustige en fijne omgeving zijn om u nog eens te bezoeken en het kan een plek zijn om te rouwen. Maar hoe maakt u nu de juiste keuze? Probeer uzelf eens de volgende vragen te stellen:

Wanneer u het moeilijk vind om te beslissen wat u zelf graag zou willen kunt u eens kijken op een aantal begraafplaatsen en u lat en informeren over de mogelijkheden. Veel begraafplaatsen hebben de mogelijkheid om een graf reeds te reserveren. Uiteraard denken wij bij De Regt Uitvaartverzorging graag met u mee en kunt u voor advies altijd vrijblijvend en kosteloos bij ons terecht.

Cremeren

De daadwerkelijke crematie van een overledene vindt plaats in een crematieoven. Dit is een verbrandingsoven die speciaal is ontwikkeld om een menselijk lichaam te kunnen verbranden.
Het crematieproces is volledig geautomatiseerd, een computer houdt precies bij wat er in de oven gebeurt. Ondanks de automatisering is er bij een crematie altijd een medewerker van het crematorium aanwezig, deze zorgt ervoor dat de overledene wordt ingevoerd. Tegenwoordig hebben nabestaanden bij de meeste crematoria de keuze om mee te gaan naar de ovenruimte zodat echt op het laatste moment afscheid genomen kan worden. Om te zorgen dat er na de crematie geen verwisseling van de as kan plaatsvinden, wordt er voor het invoeren in de oven een identificatie-steentje met het unieke crematienummer van het crematorium op de kist gelegd. Een ovenist houdt het crematieproces in de gaten en draagt zorg voor de as van de overledene.

Een crematie duurt ongeveer 75 minuten. Mensen vragen zich soms af waarom ze geen rook zien komen uit een schoorsteen boven het crematorium. Dat heeft te maken met de techniek die tegenwoordig verwerkt is in de ovens. De besturingsprogramma’s zijn zo geschreven dat de verbranding geheel rook- en reukloos verloopt. Daarnaast zijn de meeste crematoria tegenwoordig uitgerust met filters, waardoor ook al het stof volledig wordt opgevangen. Deze filters zorgen er ook voor dat crematoria tegenwoordig voldoen aan alle strenge milieuvoorschriften.

Nadat de crematie heeft plaatsgevonden wordt de as van de overledene en eventuele andere overblijfselen verzameld. Denk hierbij aan bepaalde soorten chirurgische metalen die niet (geheel) verbranden. De ovenist zal de as laten koelen en er voor zorgen dat deze wordt opgevangen en in een urn bewaard. Na het cremeren wordt de as 30 dagen in het crematorium bewaard waarna deze wordt overhandigd aan de familie. Met de urn kunt u verschillende dingen doen. Zo kunt u de as bewaren in een speciaal ontworpen urn, maar u kunt er ook voor kiezen om de as uit te strooien op een voor uzelf of voor de overledene belangrijke of mooie bestemming. Het is zelfs mogelijk om de as te begraven, er zijn op bijna alle begraafplaatsen speciale urnen muren. U kunt ook een graf kopen om de urn in te plaatsen of de as bijzetten bij een reeds begraven familielid of vriend of vriendin.

Wanneer u wilt weten of cremeren bij u past, zou u uzelf de volgende vragen kunnen stellen:

Om tot een goede keuze te komen kunt u eens een bezoek brengen aan een crematorium. Zij kunnen u precies vertellen wat het allemaal inhoud en wat de mogelijkheden en de onmogelijkheden zijn. Vraag eens in uw omgeving wat de ervaringen van andere zijn die een naasten hebben gecremeerd en welke keuze zij zelf zouden maken.

Uiteraard denken wij bij De Regt Uitvaartverzorging graag met u mee en kunt u voor advies altijd vrijblijvend en kosteloos bij ons terecht.

Overzicht Meer informatie Meer over ons

Goed voorbereid

Een goede voorbereiding biedt nabestaanden de mogelijkheid om hun verlies te verwerken.

Ga verder
Laatste wensenboekje

Laatste wensenboekje

Niet het makkelijkste onderwerp, maar wel belangrijk om eens over na te denken.

Laatste wensenboekje aanvragen

Wilt u meer informatie?

Wij kunnen ons voor stellen dat u nog vragen heeft. Uitvaartzorg is een onderwerp waar u het niet iedere dag over heeft. Wij staan open voor een gesprek over uw wensen en geven graag antwoord op uw vragen.

U kunt dit formulier invullen. Wij nemen vervolgens contact met u op.

Rouwvervoer
Onderwerp

Rouwvervoer

Ga verder

Goed voorbereid

Een goede voorbereiding biedt nabestaanden de mogelijkheid om hun verlies te verwerken.

Ga verder
Laatste wensenboekje

Laatste wensenboekje

Niet het makkelijkste onderwerp, maar wel belangrijk om eens over na te denken.

Laatste wensenboekje aanvragen

Aandacht en respect voor uw wensen